Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

EU-landen: terreurboodschap binnen uur offline - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
vrijdag 7 december 2018, 8:06
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Terroristische propaganda en ander terreurgerelateerd materiaal moeten in de EU binnen een uur offline zijn gehaald. Internetproviders die dat niet doen kunnen een boete van 4 procent van de jaaromzet opgelegd krijgen.

De EU-ministers van Justitie hebben daar donderdag mee ingestemd. De Europese Commissie stelde in september voor dit wettelijk te regelen omdat vrijwillige afspraken met internetplatforms als Facebook, Twitter en Google onvoldoende opleveren.

Terroristische boodschappen zijn vanwege de snelle verspreiding het schadelijkst in het eerste uur, aldus Brussel. Providers moeten er ook voor zorgen dat verwijderd materiaal niet opnieuw opduikt.

Nederland vindt dat het voorstel te weinig rechtsbescherming biedt. Om bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting te beschermen zou een bevel om een bericht te verwijderen aan de rechter in het land van de provider moeten kunnen worden voorgelegd, vindt minister Ferdinand Grapperhaus. Voor dat standpunt was echter geen meerderheid. Providers worden wel verplicht klachten over verwijderde berichten te behandelen.

,,We blijven zorgen houden over de juridische en praktische gevolgen van dit voorstel'', reageerde Grapperhaus. ,,Er moet echt een betere balans getroffen worden tussen de bredere fundamentele rechten en het snel verwijderen van terroristische inhoud op internet. Wij hebben het voorstel daarom niet kunnen steunen.”

Als het Europees Parlement zijn standpunt heeft bepaald, kunnen de onderhandelingen over de wetstekst beginnen.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.