Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Toelating pesticiden moet op de schop - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
vrijdag 7 december 2018, 8:05
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De procedures om pesticiden zoals de onkruidverdelger glyfosaat op de Europese markt toe te laten, moeten grondig op de schop. De beoordeling moet onafhankelijk en transparant zijn en niet stiekem worden ingestoken door grote chemiebedrijven. De volksgezondheid moet vooropstaan bij de wetenschappelijke beoordeling van risico’s.

Die aanbevelingen geeft de speciale commissie van het Europees Parlement voor pesticiden in haar donderdag aangenomen eindrapport. Verder zouden alle bestanddelen van bestrijdingsmiddelen moeten worden getest, waarbij proeven op dieren zouden moeten worden beperkt.

De commissie met daarin de Nederlanders Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) en Gerben-Jan Gerbrandy (D66) boog zich de afgelopen negen maanden over de toelatingsprocedures. Hazenkamp is tevreden. ,,Dieren mogen niet worden misbruikt om de zogenaamde veiligheid van gif aan te tonen. Ook moeten wetenschappers duidelijker zijn over hun belangen, om te voorkomen dat ze een dubbele agenda hebben.’’

Aanleiding voor de oprichting van de commissie was de verlenging van de vergunning met vijf jaar voor glyfosaat. Die verlenging was mede gebaseerd op het oordeel van de Europese voedselveiligheidwaakhond EFSA dat het middel niet kankerverwekkend zou zijn. De EFSA heeft zich volgens critici laten beïnvloeden door onderzoek dat Monsanto had aangeleverd. Dat inmiddels overgenomen chemiebedrijf is de fabrikant van het glyfosaathoudende middel Roundup.

Het voltallige parlement stemt in januari over het rapport. De Europese Commissie heeft inmiddels al meer openheid beloofd.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.