Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Europese parlementariërs steunen Magnitski-wet - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
vrijdag 7 december 2018, 7:00

DEN HAAG (ANP) - Steun een Europese Magnitski-wet tegen mensenrechtenschenders. Die oproep doen 45 (euro)parlementariërs uit 23 landen in een ingezonden stuk. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) probeert maandag in Brussel opnieuw steun te vinden voor zo'n wet.

Het voorstel moet zorgen dat individuele schenders van mensenrechten worden aangepakt. Hun tegoeden kunnen dan bevroren worden en ze krijgen geen toegang meer tot Europese landen. De oproep deze wet te steunen staat in 27 Europese kranten en websites.

Sergej Magnitski was een Russische advocaat die in 2009 in een cel in Moskou overleed nadat hij een enorme belastingfraude had ontdekt. In zes landen is de Magnitski-wet al ingevoerd. Het gaat om de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië en de drie Baltische staten.

,,Het is beschamend dat de Europese Unie nog niet in dit rijtje staat", aldus de briefschrijvers onder wie Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Pieter Omtzigt (CDA) en Europarlementariër Marietje Schaake (D66). In het voorstel van Blok wordt de naam van Magnitski trouwens niet genoemd.

Om het voorstel erdoor te krijgen is unanimiteit nodig. Die ontbreekt vooralsnog binnen de EU. Blok zei vorige maand te hopen nog dit jaar steun uit alle EU-landen te krijgen.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.