Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

EU verplicht TenneT tot capaciteitsuitbreiding - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
vrijdag 7 december 2018, 12:38

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie verplicht netbeheerder TenneT de capaciteit voor elektriciteitsstromen tussen Duitsland en Denemarken aanzienlijk op te schroeven. Brussel is bezorgd dat de Duitse dochteronderneming van het netwerkbedrijf mededingingsregels overtreedt bij de grensovergang.

De commissie opende eerder dit jaar een onderzoek naar TenneT, omdat het bedrijf mogelijk elektriciteitsstromen vanuit Denemarken naar Duitsland belemmerde. Daarmee zou TenneT de afzet van goedkopere en duurzaam opgewekte energie uit Scandinavische landen op de Duitse markt belemmeren.

Om de zorgen weg te nemen, beloofde TenneT het verbindende onderdeel tussen de Deense en Duitse elektriciteitsnetwerken op de maximale capaciteit te laten draaien. Daarnaast zal de netbeheerder dit verbindingsstuk uitbreiden. Deze toezeggingen zijn juridisch bindend verklaard door de Europese Commissie. Bij een overtreding dreigt een boete van 10 procent van de wereldwijde omzet.

TenneT is naar eigen zeggen verantwoordelijk voor de levering van elektriciteit aan 41 miljoen eindgebruikers. Nederland en Duitsland zijn de belangrijkste markten voor het bedrijf.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.