Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Italiaanse vicepremier wijst op tekort Parijs - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
donderdag 13 december 2018, 9:15
gewijzigd

ROME/BRUSSEL/PARIJS (ANP) - Als de Fransen een groter begrotingstekort dan voorzien kunnen hebben, waarom Italië dan niet? Deze vraag stelde de Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. Premier Giuseppe Conte overlegt met voorzitter Juncker van de Europese Commissie (EC) over de begrotingsvoorstellen van Italië.

De commissie wees de Italiaanse plannen eerder af en dreigt met sancties. Volgens de EC zou het onder bijzonder hoge schulden gebukt gaande Italië niet meer moeten uitgeven, maar het begrotingstekort fors moeten terugdringen tot onder 2 procent van het bruto binnenlands product.

Sinds juni is in Rome een coalitieregering aan de macht van de eurosceptische protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) en de rechts-populistische Lega van Salvini. Zij willen de vastgelopen Italiaanse economie lostrekken door geld in de samenleving te pompen.

De vorige Italiaanse regering bezuinigde en streefde naar een begrotingstekort van hooguit 0,8 procent van het bbp. In de afgewezen plannen van Rome stond dit jaar 2,4 procent. Conte heeft na het gesprek met Juncker gezegd dat hij een nieuw plan heeft voorgelegd dat een tekort van 2,04 procent voorziet.

Salvini beklemtoonde dat zijn land niet anders behandeld mag worden dan Frankrijk, dat dreigt af te stevenen op een tekort van boven de 3 procent. In de Franse plannen stond voor de massale protesten van de 'gele hesjes' in november losbraken nog een tekort van 2,8 procent. De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, erkende woensdagavond dat zijn land in het begrotingstekort van 2019 over de 3 procent heen gaat. Hij hoopt wel dichtbij de 3 procent te blijven.

De Franse president Macron heeft maandag een reeks maatregelen aangekondigd om het protest tegen de uitholling van de koopkracht te smoren. Hij heeft onder meer beloofd dat het minimumloon 100 euro per maand hoger wordt, zonder dat het de werkgever een cent kost.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.