Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Grote rol brievenbusfirma's in Nederland - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
donderdag 13 december 2018, 0:01

DEN HAAG (ANP) - Het grootste deel van de buitenlandse investeringen in Nederland stroomt via brievenbusfirma's het land weer uit. Het gaat om ongeveer 80 procent van de 4587 miljard euro die vorig jaar Nederland binnenkwam, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Er zijn ruim 14.000 van dergelijke brievenbusfirma's. Vier op de vijf hebben geen daadwerkelijke economische activiteit in Nederland. Het merendeel van de brievenbusfirma's werd door bedrijven opgericht om zo min mogelijk belasting te betalen.

In 2017 werd zo 3665 miljard euro weer Nederland uitgevoerd. Iets meer dan de helft van de investeringen werd buiten de Europese Unie gedaan. Relatief vaak ging geld naar Azië en Oceanië, met name naar India, Hongkong, China, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook Mexico, Argentinië en de Kaaiman-eilanden zijn populair.

Nederland is een van de landen die de meeste belastingverdragen heeft met andere landen. Het merendeel daarvan betreft bovendien dubbelbelastingverdragen die voorkomen dat een multinational in meerdere landen belasting moet betalen over dezelfde activiteiten.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.