Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Draghi: ECB verlaagt verwachtingen inflatie en groei - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
donderdag 13 december 2018, 16:21
gewijzigd

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn verwachtingen voor de economische groei en inflatie naar beneden bijgesteld. Dat maakte voorzitter Mario Draghi bekend in zijn toelichting op het rentebesluit.

De ECB gaat nu uit van een stijging van het bruto binnenlands product voor de eurozone van 1,9 procent voor dit jaar, terwijl eerder een stijging van 2 procent werd verwacht. Voor volgend jaar wordt een groei van 1,7 procent verwacht, tegenover de eerder geraamde 1,8 procent.

De kerninflatie, waar producten met sterk schommelende prijzen uit zijn gefilterd, bedraagt volgend jaar naar verwachting 1,6 procent op jaarbasis. Eerder verwachtte de bank een inflatiecijfer van 1,7 procent.

Volgens Draghi zijn de lager dan verwachte groeicijfers voornamelijk het gevolg van een afgezwakte vraag van buiten de eurozone. Hij stipte daarbij onder andere de dreiging van toenemend protectionisme en kwetsbaarheden in opkomende economieën aan. Daarnaast noemde de ECB-preses ,,specifieke factoren'' voor bepaalde eurolanden en sectoren die de groei remmen, zonder die bij naam te noemen.

Al met al vertrouwt de ECB erop dat de inflatie in de eurozone richting het doel van de beleidsmakers beweegt, aldus Draghi. De vraag naar producten en diensten binnen de eurozone duidt volgens hem nog altijd op economische groei. Als gevolg daarvan blijven ook de investeringen door bedrijven op peil.

Zoals al eerder aangekondigd, maakte de ECB donderdag bekend te stoppen met het massaal opkopen van obligaties. Dat was een van de maatregelen waarmee de ECB economische groei en inflatie wilde stimuleren. De belangrijkste rentetarieven blijven wel op hun historisch lage niveau.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.