Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Blok: RoemeniŽ nog niet in Schengenzone - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
vrijdag 11 januari 2019, 19:24
gewijzigd

DEN HAAG/BOEKAREST (ANP) - RoemeniŽ kan voorlopig niet toetreden tot de paspoortvrije Schengenzone. Het EU-land maakt volgens het kabinet onvoldoende voortgang met justitiŽle hervormingen en het bestrijden van corruptie. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft dat vrijdag gezegd.

Hij reageerde op een oproep van voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Die hoopt dat premier Mark Rutte zich inzet voor de toetreding van RoemeniŽ tot de Schengenzone. ,,Ik ben in continue dialoog met de Nederlanders en anderen om hun uit te leggen dat RoemeniŽ aan de technische voorwaarden voor toetreding voldoetíí, zei hij tijdens een bezoek aan Boekarest. ,,Hij weet dat ik van hem verwacht dat hij op dit vlak vooruitgang boekt.íí

Maar Blok wijst op een rapport uit november. Daaruit blijkt volgens hem dat RoemeniŽ nog te weinig vooruitgang laat zien. Blok onderstreepte dat Nederland hierin niet alleen staat. Ook Frankrijk verzet zich ertegen dat RoemeniŽ deel gaat uitmaken van de Schengenzone. Het Europees Parlement gaf vorige maand met grote meerderheid groen licht hiervoor, maar de Tweede Kamer is erg kritisch.

Rutte was in september in Boekarest, waar hij de toetreding tot Schengen linkte aan het jaarlijkse toezichtrapport van de Europese Commissie over de Roemeense rechtsstaat. Daarbij bleek dat de vooruitgang die RoemeniŽ de afgelopen tien jaar maakte bij justitiŽle hervormingen en in de strijd tegen corruptie deels is teruggedraaid.

Van de 28 EU-landen maken naast RoemeniŽ en Bulgarije ook KroatiŽ, Cyprus, het Verenigd Koninkrijk en Ierland geen deel uit van de Schengenzone.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquÍte. De uitkomst van deze enquÍte wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquÍte. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.