Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
donderdag 7 februari 2019, 15:56

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Frankrijk heeft zijn ambassadeur in Italië voor overleg teruggeroepen vanwege een serie ,,provocaties'' door de leden van de Italiaanse populistische regering. Een voorbeeld daarvan is volgens Parijs de ontmoeting die vice-premier Luigi Di Maio deze week in Frankrijk had met een delegatie van de Franse protestbeweging van de gele hesjes.

,,Al enige maanden is Frankrijk het onderwerp van herhaalde beschuldigingen, ongefundeerde aanvallen en bizarre beweringen'', aldus het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens het departement zijn die ,,ongekend'' sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het ministerie noemde de ontmoeting van Di Maio en de delegatie woensdag al een ,,nieuwe provocatie die onacceptabel is tussen twee buurlanden''. Di Maio zei dat hij leden van de beweging na het onderhoud had uitgenodigd om naar Rome te komen. Hij verklaarde via Twitter dat er een ,,wind van verandering over de Alpen was gewaaid''.

Vice-premier Matteo Salvini zei donderdag dat de Italiaanse regering geen ruzie wil met Frankrijk en dat hij graag met de Franse president Emmanuel Macron wil praten over de recente spanningen. Hij wil de relatie met Frankrijk ,,resetten'' maar noemde drie belangrijke punten waar Frankrijk moet veranderen.

Zo moet Parijs geen migranten terugsturen naar Italië. Verder wil de Italiaanse regering dat Parijs stopt met de grenscontroles waardoor files ontstaan en dat vijftien extreem linkse Italianen worden uitgeleverd die de afgelopen decennia naar Frankrijk zijn gevlucht.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.