Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
woensdag 13 maart 2019, 20:32
gewijzigd

STRAATSBURG (ANP) - Een grote meerderheid van het Europees Parlement (370 tegen 109 stemmen) wil dat de Europese Unie de gesprekken met Turkije over toetreding formeel opschort. Redenen zijn de ondergraving van de rechtsstaat, beperking van de persvrijheid en de detentie van tienduizenden Turken, onder wie oppositieleden.

Het parlement volgt hiermee de aanbeveling van Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA). Een voorstel van onder meer het CDA om de stekker definitief uit de gesprekken te trekken, haalde het niet.

Piri wil de deur openhouden voor het geval het beter gaat. De democratische krachten in het land moeten volgens haar wel perspectief houden op een lidmaatschap. Esther de Lange (CDA) vindt dat Piri hiermee ,,warm en koud tegelijk blaast’’. ,,Dit Turkije hoort niet thuis in de EU.’’

Piri vindt het een aanfluiting dat de EU-regeringsleiders de gesprekken na jaren verslechtering van de mensenrechtensituatie nog niet hebben opgeschort. Met dat beleid hebben ze het het autoritaire regime van president Erdogan eigenlijk alleen maar steun gegeven.

Een voorstel van Marietje Schaake (D66) om de financiële steun die Turkije krijgt van de EU om zich voor te bereiden op een eventuele toetreding te schrappen, kreeg geen meerderheid. ,,Dat ondermijnt onze geloofwaardigheid'', reageerde ze.

De lidstaten hebben al meermaals duidelijk gemaakt nog geen einde te willen maken aan de kandidatuur van Ankara, onder meer vanwege de samenwerking op migratiegebied. Vrijdag overleggen de EU en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu in Brussel over de betrekkingen, waarbij ook mensenrechten aan de orde komen.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.