Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

EU maakt nepbedrijf in buitenland moeilijker - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
woensdag 13 maart 2019, 20:56

STRAATSBURG (ANP) - Het wordt voor bedrijven in de EU gemakkelijker om naar een andere lidstaat te verhuizen, er nieuwe vestigingen op te zetten of te fuseren met een buitenlands bedrijf. Maar het wordt juist moeilijker om een fictief bedrijf (postbusfirma) te beginnen om belasting of arbeidsrecht te omzeilen. Dat is het doel van een nieuwe richtlijn waar de EU-landen, het Europees Parlement en de Europese Commissie woensdag een politiek akkoord over hebben gesloten.

De procedure voor bedrijven die hun vleugels naar een andere lidstaat willen uitslaan wordt vereenvoudigd. Maar ze moeten wel toestemming krijgen van de autoriteiten in eigen land. Die bekijken hoe legitiem de plannen zijn, en waar bijvoorbeeld omzetbelasting moet worden betaald. Ook moeten de werknemers op voorhand worden geraadpleegd over de plannen.

Volgens Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, zullen de nieuwe regels geld en tijd besparen. ,,Tegelijk beschermen ze de rechten van werknemers en, voor het eerst, helpen ze voorkomen dat bedrijven hun buitenlandse activiteiten misbruiken.’’

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.