Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Verplichte bankbuffers voor nieuwe leningen - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
donderdag 14 maart 2019, 14:14

STRAATSBURG (ANP) - Alle banken in de EU moeten binnen enkele weken beginnen met het aanleggen van buffers voor nieuwe leningen. De wetgeving waarin dit wordt geregeld, is donderdag is goedgekeurd door het Europees Parlement. De maatregelen moeten voorkomen dat de voorraad oninbare en onrendabele leningen (npl’s) in de EU toeneemt.

,,Wij zetten deze belangrijke stap liever nu dan de volgende generatie ermee op te zadelen”, aldus co-rapporteur Esther de Lange (CDA). De EU-ministers hebben eerder al ingestemd met de verordening die vrijwel direct van kracht wordt.

Er staat nu voor circa 820 miljard euro aan slechte leningen op de bankbalansen. Een lening wordt als oninbaar beschouwd als de kredietnemer (een bedrijf of persoon) negentig dagen niet heeft betaald. Vanaf dat moment is de bank nu verplicht geld te reserveren in de veronderstelling dat de aflossing nooit zal plaatsvinden.

Voor ongedekte leningen moet binnen drie jaar een buffer van 100 procent zijn opgebouwd, voor gedekte leningen is dat zeven jaar en voor leningen met onroerend goed als onderpand negen jaar.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.