Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Meer Nederlanders stemmen vanuit buitenland - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
donderdag 11 april 2019, 17:10
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Meer dan 60.000 Nederlanders doen vanuit het buitenland mee aan het Nederlandse deel van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Ze hebben zich aangemeld bij de gemeente Den Haag, die verantwoordelijk is voor het sturen van de stembiljetten en het tellen van de stemmen. Donderdag is de laatste dag dat mensen zich nog kunnen registreren. De Europese verkiezingen zijn op 23 mei.

Bij de vorige Europese verkiezingen, vijf jaar geleden, hadden 23.000 Nederlanders die in het buitenland wonen zich geregistreerd. Van hen brachten ruim 16.000 mensen daadwerkelijk een stem uit.

De stijging komt volgens de gemeente Den Haag onder meer doordat Nederlanders in het buitenland zich sinds een paar jaar automatisch kunnen laten registreren. Ze hoeven zich niet meer voor elke verkiezing afzonderlijk aan te melden. Stemmen doen ze door het ingevulde stembiljet per post naar het Haagse stadhuis te versturen.

Duitsland is koploper. Ongeveer 13.000 Nederlanders die daar wonen, hebben zich geregistreerd. België heeft ruim 10.000 Nederlandse briefstemmers. Vanuit Frankrijk en Groot-Brittannië stemmen ruim 5000 Nederlanders. Daarnaast hebben Nederlanders in landen als de Verenigde Staten, Zwitserland, Spanje, Australië en Zweden zich aangemeld.

Nederlanders die in het buitenland wonen, mogen meestemmen voor de Tweede Kamer, voor de Nederlandse afgevaardigden in het Europees Parlement en voor landelijke referenda. Ze kunnen niet meedoen aan gemeentelijke en provinciale verkiezingen. Bij het referendum over de zogenoemde sleepwet vorig jaar hadden ruim 58.000 Nederlanders zich aangemeld. Bij de Tweede Kamerverkiezingen twee jaar geleden meldden ruim 77.000 landgenoten zich aan.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.