Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Sociaaldemocraten winnen verkiezingen Finland - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
maandag 15 april 2019, 0:13

HELSINKI (ANP/DPA/RTR) - Bij de parlementsverkiezingen in Finland zijn de sociaaldemocraten (SDP) en de rechts-nationalistische Ware Finse Partij zondag de grote winnaars geworden. De sociaaldemocraten wonnen nipt met 17,7 procent van de stemmen, gevolgd door de Ware Finse Partij met 17,5 procent.

,,Voor het eerst sinds 1999 zijn wij de grootste partij in Finland, de SDP is de partij van de komende premier'', zei partijleider Antti Rinne. Zijn partij krijgt waarschijnlijk veertig zetels en de Finse Partij 39 zetels in het tweehonderd zetels tellende parlement.

Grote verliezer is de Centrumpartij van de vertrekkende premier Juha Sipilä. Hij weet de nederlaag aan de ,,moeilijke economische beslissingen'' die zijn regering moest nemen om de economie weer op orde te krijgen. Zijn partij kreeg 13,8 procent van de stemmen.

Het resultaat van de Finse rechts-populisten van de Ware Finse Partij is ook interessant vanwege de Europese verkiezingen op 26 mei. De Ware Finnen behoren naast de Duitse AfD en de Italiaanse Lega tot de partijen die een nieuwe alliantie van rechtse populisten in het Europees Parlement willen vormen.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.