Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Europese verkiezingen - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal

bij Europese verkiezingen

Europese verkiezingen

Na China en India zijn de Europese verkiezingen de grootste ter wereld, dus ook groter dan de Amerikaanse. Ze vinden plaats van 23 tot en met 26 mei. Alle volwassen EU-burgers (373 miljoen) krijgen dan de kans om te kiezen wie hen zal vertegenwoordigen in het Europees Parlement. In Nederland stemmen we op 23 mei. De Europarlementariërs die dan gekozen worden, spelen een belangrijke rol bij vrijwel alle Europese wetgeving. 16 Nederlandse partijen hebben kandidatenlijsten ingediend en hun lijsttrekkers zijn bekend.

De Europees Parlementsverkiezing vond voor het eerst plaats in 1979. In dat jaar bestond het Europees Parlement nog uit 410 leden, afkomstig uit 9 EG-lidstaten (België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Duitsland, Ierland, Verenigd Koninkrijk en Denemarken). Het tegenwoordige Europees Parlement bestaat uit 751 zetels uit 28 lidstaten. Uit iedere lidstaat is een vast aantal parlementariërs afkomstig; afhankelijk van het aantal inwoners. 26 Europarlementariërs vertegenwoordigen de Nederlandse EU-burgers. Afgevaardigden voor het Europees Parlement worden per land gekozen. In het parlement zitten geen afzonderlijke nationale partijen, maar Europese partijen. Vaak gaat het om nationale partijen die een verbinding zijn aangegaan met partijen uit (minimaal) 5 andere lidstaten.

Inhoud

  1. De Nederlandse lijsttrekkers
  2. Brexit
  3. Meer informatie

1.

De Nederlandse lijsttrekkers

De onderstaande Nederlandse partijen hebben kandidatenlijsten ingediend voor de Europese verkiezingen. Hun lijsttrekkers zijn:

Frans Timmermans, (PvdA) Bert-Jan Ruissen (Christen-Unie-SGP), Sophie in 't Veld (D66), Toine Manders (50PLUS), Bas Eickhout (GroenLinks), Malik Azmani (VVD), Marcel de Graaff (PVV), Esther de Lange (CDA), Arnout Hoekstra (SP), Ayhan Tonça (DENK) en Anja Hazekamp (PvdD), Paul Berendsen (De Groenen), Derk Jan Eppink (FvD), Florens van der Spek (Jezus Leeft), Sent Wierda (Piratenpartij) en Reinier van Lanschot (Volt Nederland).

2.

Brexit

Er zijn voor Nederland 29 zetels verkiesbaar, drie meer dan bij de vorige verkiezingen in 2014, vanwege de Brexit. Echter, indien de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op de datum waarop de zittingsperiode van het nieuw gekozen parlement begint (waarschijnlijk 2 juli 2019) nog niet geëffectueerd is, zal de zetelverdeling plaatsvinden op grond van de verdeling die van kracht was voor de Europese Parlementsverkiezingen 2014. Dit houdt in 26 zetels voor Nederland.

3.

Meer informatie

Informatie over hoe te stemmen en tot wanneer men zich kan registreren evenals nieuws en resultaten omtrent de Europese verkiezingen 2019 staat op deze website. In Nederland wordt gestemd op donderdag 23 mei. Voor de praktische details zoals waar gestemd kan worden en nationale stemregels klik hier.

 

Inhoud

  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.