Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
woensdag 17 april 2019, 5:05

DEN HAAG (ANP) - De Europese Unie moet een eigen 'FBI' krijgen, vindt D66. Europol moet een volwaardige Europese politiedienst worden die zelf kan verhoren, huizen kan doorzoeken of arrestaties verrichten, als het aan de regeringspartij ligt.

Criminelen en terroristen hebben maling aan landsgrenzen, zegt Tweede Kamerlid Monica den Boer. De politie moet daardoor dan ook niet worden gehinderd, vindt ze. Anders maken misdadigers eenmaal aan de andere kant van de grens een lange neus.

Maar lidstaten blijven graag baas in eigen huis en brede steun voor een echte Europese politie lijkt voorlopig ver weg. Daarom moet Nederland vast een kopgroep vormen met enthousiaste andere EU-lidstaten voor 'permanente en intensieve politiesamenwerking', stelt Den Boer.

Ze verwacht veel van gemeenschappelijke opsporingsteams, zoals het JIT dat de toedracht van de ramp met vlucht MH17 onderzocht. Die teams moeten niet langer tijdelijk, maar permanent worden, vindt Den Boer. Bovendien moeten ze zich niet langer beperken tot bijvoorbeeld drugs- of mensenhandel, maar meer terreinen bestrijken.

De samenwerking tussen Europese politiediensten staat nu juist onder druk doordat vooral oostelijke lidstaten het minder nauw nemen met de rechtsstaat. Om dat tegen te gaan, moet er één gedragscode komen voor alle agenten in de Europese Unie, bepleit Den Boer.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.