Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
maandag 20 mei 2019, 15:23

DEN HAAG (ANP) - Ook bij de Europese verkiezingen donderdag worden de stemmen op een experimentele manier geteld. Op de verkiezingsavond zelf tellen de gemeenten alleen de stemmen per partij. Dan komt er een voorlopige uitslag. Later worden in alle rust de voorkeursstemmen voor de kandidaten geteld. Die volgorde moet fouten helpen voorkomen.

Centraal tellen, heet het experiment. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben 72 van de 355 gemeenten zich aangemeld. Daaronder zijn Rotterdam, Groningen, Maastricht, Breda, Zoetermeer, Zaanstad, Deventer, Assen en Veenendaal.

De Europese verkiezingen zijn donderdag, maar de uitslagen mogen pas zondagavond om 23.00 uur naar buiten worden gebracht, wanneer de laatste stembureaus in andere EU-landen dicht zijn. Op maandag worden de stemmen voor de afzonderlijke kandidaten geteld. De Kiesraad stelt op 4 juni de officiële uitslag vast.

Bij de provinciale verkiezingen in maart deden 76 gemeenten mee aan het experiment met centraal tellen. De meeste gemeenten tellen de stemmen op de standaardmanier, namelijk partij en kandidaat tegelijk, meteen na het sluiten van de stembureaus.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.