Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
vrijdag 7 juni 2019, 14:34

LONDEN (ANP/AFP) - De Britse Conservatieve politicus Boris Johnson wordt niet vervolgd voor misleiding van het publiek over de brexit. Rechters in Londen hebben tijdens een hoorzitting de beslissing van een collega verworpen dat Johnson moest worden vervolgd voor zijn uitspraken over de som die Groot-Brittannië wekelijks betaalt aan de Europese Unie.

Johnson deed zijn uitspraken in de aanloop naar het referendum van 2016, toen hij een van de campagneleiders was om de EU te verlaten. De Britten stemden toen met 52 procent tegen 48 procent voor een brexit.

"De verdachte heeft herhaaldelijk gelogen en het Britse publiek misleid over de kosten van het EU-lidmaatschap, namelijk dat de kosten 350 miljoen pond per week waren", luidde de dagvaarding tegen Johnson.

Zijn advocaten wisten de rechtbank er echter van te overtuigen dat de vervolging politiek gemotiveerd en juridische pesterij was.

Geld voor de zaak over de vermeende 'brexitleugen' is via crowdfunding ingezameld en een Britse burger had de zaak aangespannen.

Uit peilingen blijkt dat de flamboyante politicus favoriet is om Theresa May op te volgen als leider van de Conservatieve Partij en als premier. Tien andere kandidaten hebben zich daarvoor ook gemeld.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.