Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
zondag 9 juni 2019, 8:12

FUKUOKA (ANP/RTR) - De economische groei kan naar verwachting komend jaar in de wereld weer opleven, maar er zijn wel groeiende spanningen over de internationale handel en andere politieke wrijvingen die dat vooruitzicht overschaduwen. Dat staat in een slotcommuniqué van de ministers van Financiën en centrale bankdirecteuren van de G20 die in het Japanse Fukuoka bijeen zijn. De groei stabiliseert, maar zal naar verwachting eind dit jaar weer bescheiden toenemen, volgens de ministers en bankiers.

Ze zijn het er ook over eens geworden dat ze samen regels moeten opstellen die voorkomen dat grote multinationale technologische bedrijven zoals Amazon, Facebook en Google slechts minimaal belasting betalen over hun inkomsten. De ondernemingen kunnen nu nog hun winst in een land 'parkeren' waar die erg laag belast wordt. Dit wordt bekritiseerd, omdat de bedrijven het geld meestal verdienen aan klanten buiten die landen met lage vennootschapsbelastingen zoals Ierland en Luxemburg.

De G20 hoopt het in 2020 eens te zijn over een gezamenlijk beleid. Er zou mogelijk belasting geheven worden in landen waar de bedrijven producten of diensten slijten of er zou een wereldwijd minimum voor de belasting moeten worden vastgelegd. De VS staan argwanend tegenover de plannen, omdat ze volgens Washington te veel tegen Amerikaanse internetbedrijven gericht zouden zijn.

De G20 is een internationaal financieel overlegorgaan dat in 20 jaar jaar geleden in het leven is geroepen. Er zijn negentien landen lid van, plus de EU. De G20 vertegenwoordigt ongeveer 80 procent van de wereldhandel. Nederland is geen lid, maar wordt zo nu en dan uitgenodigd aan te schuiven, zoals ook dit jaar voor de G20 topconferentie in Osaka, 28 en 29 juni.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.