Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
donderdag 13 juni 2019, 10:01

LUXEMBURG (ANP) - Het kantoor van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) komt te staan in Bratislava. Bij een stemming van de EU-ministers van Sociale Zaken kreeg de Slowaakse hoofdstad de voorkeur boven Nicosia (Cyprus), Sofia (Bulgarije), Riga (Letland).

Al dit jaar komen er zo'n 140 mensen te werken bij het nieuwe agentschap, dat in 2023 op volle kracht moet draaien met een jaarlijks budget van 50 miljoen euro. De instantie, waarin nationale arbeidsinspecties aan elkaar worden gekoppeld, moet de naleving van arbeidswetten gaan controleren zodat malafide bedrijven eerder tegen de lamp lopen. Onder meer vakbonden mogen misstanden melden. Het tot de orde roepen van bedrijven die regels aan hun laars lappen, blijft een taak van de lidstaten.

De Europese Commissie ziet het akkoord als een grote stap naar een socialer Europa. Minister Wouter Koolmees beschouwt het agentschap als een nuttig instrument om bijvoorbeeld arbeidsuitbuiting tegen te gaan, zei hij eerder. De ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zien er geen toegevoegde waarde in.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.