Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
vrijdag 14 juni 2019, 10:44
gewijzigd

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Chemiereus Bayer investeert 5 miljard euro in de ontwikkeling van alternatieven voor glyfosaat, een controversieel bestanddeel van onkruidverdelgers. Het Duitse concern wil telers uiteindelijk meer keuze bieden bij de bestrijding van onkruid.

Glyfosaat staat in een kwaad daglicht na rechtszaken van mensen die zeggen kanker te hebben gekregen van het middel Roundup, waar de stof een ingrediënt van is. Roundup kwam via de recente overname van eigenaar Monsanto in de schoot van Bayer, dat hierdoor ook de bijbehorende miljardenclaims voor de kiezen krijgt.

In de Verenigde Staten lopen ruim 13.000 rechtszaken over Roundup. Bayer leed vorige maand een derde grote nederlaag in de kwestie, waarbij een jury in Californië oordeelde dat het bedrijf twee kankerpatiënten samen 2 miljard dollar moet betalen.

Bayer is niet van plan te stoppen met de productie en verkoop van glyfosaat. Zo treft het bedrijf voorbereidingen om het middel later dit jaar opnieuw te laten registreren voor een vergunning in de Europese Unie. Bayer wil naar eigen zeggen transparanter zijn over dat proces en nodigt wetenschappers, journalisten en non-gouvernementele organisaties uit mee te werken aan bijbehorend onderzoek.

Een nieuwe beoordeling van de veiligheid van glyfosaat is nodig om de chemische stof na 2022 te mogen verkopen in veel Europese landen. De EU verlengde de toestemming voor het middel in 2017 voor vijf jaar, in plaats van de beoogde tien jaar.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.