Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
vrijdag 14 juni 2019, 13:43
gewijzigd

LUXEMBURG (ANP) - De EU heeft nieuwe stappen gezet om de eurozone te versterken, maar er "moet nog veel gebeuren" om de eurolanden bestand te maken tegen nieuwe financiŽle crises. Dat zei minister Wopke Hoekstra (FinanciŽn) na het akkoord dat de Europese ministers in Luxemburg hebben bereikt over maatregelen die de eurozone sterker moeten maken.

Er moet volgens Hoekstra meer gedaan worden aan de risicovermindering van leningen bij de banken en ook staatsobligaties. "Het is een fictie dat staatsobligaties nul risico hebben, zelfs die van Nederland en Duitsland niet."

De CDA-bewindsman is vooral ingenomen met de overeengekomen hervorming van het ESM, het permanente noodfonds voor eurolanden in financiŽle problemen. De Eurogroep (ministers van FinanciŽn van de eurolanden) krijgt bijvoorbeeld meer te zeggen over hulpprogramma's zoals die waarmee Griekenland de afgelopen jaren op de been is gehouden.

Het ESM mag in de toekomst alleen nog gunstige leningen verstrekken aan landen met een houdbare staatsschuld. Het ESM wordt uiterlijk vanaf 2024 ook ingezet als vangnet voor probleembanken.

De ministers werden het ook eens over het invoeren van een Begrotingsinstrument voor Convergentie en Concurrentievermogen (BICC), door Frankrijk en Duitsland consequent eurozonebegroting genoemd. Over de financiering van het speciale instrument voor structurele hervormingen en investeringen heerst echter verdeeldheid tussen de lidstaten. "Dat is een heet hangijzer en hebben we voor ons uit geschoven", zei Hoekstra. Het BICC gaat onder de volgende meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027 vallen maar sommige lidstaten willen er ook extra geld in stoppen, bijvoorbeeld uit Europese heffingen.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquÍte. De uitkomst van deze enquÍte wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquÍte. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.