Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
woensdag 19 juni 2019, 18:11

PARIJS (ANP) - Vijf jaar geleden schreef Europa geschiedenis door voor het eerst op een komeet te landen. Dat smaakt naar meer, en daarom heeft Europa woensdag aangekondigd om iets vergelijkbaars te doen. Een nieuwe missie moet een komeet ver weg onderscheppen.

Comet Interceptor, heet het project van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Zijn bestemming is nog niet eens ontdekt. Het bestaat uit drie vaartuigen, die in 2028 samen moeten worden gelanceerd. Ze worden geparkeerd op 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde, wachtend op een bestemming. Als die is gevonden, gaan ze samen op reis. Een paar weken voor aankomst moeten de drie sondes elkaar loslaten, zodat ze allemaal naar een eigen plek kunnen vliegen. Dan kunnen ze de komeet vanuit alle hoeken meten, onderzoeken en fotograferen. Landen doen ze niet.

De Europese landing vijf jaar geleden was op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko, die al in de buurt van de aarde en de zon vliegt. Ook de komeet Halley, waar in 1986 een sonde langsvloog, blijft redelijk in de buurt.

De komeet waar de ESA nu naar op zoek gaat, moet anders zijn. De Interceptor moet namelijk een 'nieuwe komeet' bestuderen, die afkomstig is uit de rand van ons zonnestelsel en voor het eerst richting zon en aarde vliegt. Zulke kometen zijn onveranderd sinds het ontstaan van de zon en alle planeten. Dat maakt ze interessant voor wetenschappers.

De Interceptor kan ook naar een 'immigrant' in ons zonnestelsel worden gestuurd, zoals het rotsblok 'Oumuamua. Die asteroïde zwerft al honderden miljoenen jaren door de Melkweg, niet gebonden aan een ster. In 2017 dook hij ineens op in ons zonnestelsel.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.