Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
woensdag 19 juni 2019, 18:38

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is voorstander van een heffing op kerosine op vluchten binnen Europa. Staatssecretaris Menno Snel (FinanciŽn) zegt in NRC deze accijns op de Europese agenda te willen zetten. Zo'n belasting zou volgens recent onderzoek de CO2-uitstoot met 11 procent verminderen en niet leiden tot onherstelbare schade aan de economie.

Sinds 2003 is een accijns op vliegtuigbenzine mogelijk, maar geen enkele lidstaat van de EU heeft dat tot dusver ingevoerd. In de Verenigde Staten, AustraliŽ en Japan wordt kerosine al wel belast. BelgiŽ liet onlangs weten ook voorstander te zijn van een belasting op kerosine. Maar binnen de EU is de steun niet erg breed.

Naast een heffing op kerosine heeft het kabinet al aangekondigd vanaf 2021 een nationale belasting op vliegen in te voeren, tenzij er een Europese vliegtaks komt. Dat is afgesproken in het regeerakkoord. Het gaat dan om een heffing van 7 euro per ticket voor alle bestemmingen. Meerdere EU-landen hebben al zo'n vliegtaks.

De komende twee dagen organiseert Nederland een internationale CO2-conferentie waar zowel de belasting op kerosine als de vliegtaks ook aan de orde komt.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquÍte. De uitkomst van deze enquÍte wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquÍte. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.