Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
dinsdag 9 juli 2019, 13:19

BRUSSEL (ANP) - Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vindt het niet nodig en te duur, maar de twee commissarissen uit zijn team die plaats hebben genomen in het Europees Parlement worden toch vervangen. De lidstaten hebben zijn voorstel om hun plekken leeg te laten tot de nieuwe commissie op 1 november aantreedt niet overgenomen. Daarvoor was unanimiteit nodig.

De Roemeense commissaris Corina Creţu (regionaal beleid) en de Estlandse vicevoorzitter Andrus Ansip (Digitale Markt) zijn inmiddels Europarlementariër. De regeringen van hun landen hebben respectievelijk Mircea Pașcu en Kadri Simson aangedragen als commissielid.

Volgens Juncker kost de vervanging voor een kleine vier maanden 1 miljoen euro per commissaris, onder meer voor hun pensioen, reiskosten, vergoedingen en kosten voor medewerkers. Hij gaat het duo "de komende dagen" interviewen om hun vaardigheden en geschiktheid te beoordelen, liet zijn woordvoerster weten. Bij goedkeuring moeten de twee ook nog groen licht krijgen van het Europees Parlement.

De portefeuilles van de twee vertrokken commissarissen had Juncker al neergelegd bij twee anderen, de Oostenrijker Johannes Hahn en de Slowaak Maroš Šefčovič. Juncker moet volgens de zegsvrouw nog nadenken over welke bezigheden hij zijn twee nieuwe teamleden zal toewijzen. Hij legt de verantwoordelijkheid voor de (financiële) gevolgen van de vervanging bij de lidstaten.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.