Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
donderdag 11 juli 2019, 8:20

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij ChristenUnie en oppositiepartij SP willen dat er een einde komt aan de ongebreidelde arbeidsmigratie uit Oost-Europa. Beide partijen slaan de handen ineen om dit te bereiken, zeggen Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Lilian Marijnissen (SP) in het AD.

Ze vinden dat de stroom buitenlandse werknemers moet worden gereguleerd. Dat moet gebeuren door bilateraal afspraken te maken met die landen over bijvoorbeeld het aantal werknemers dat naar Nederland mag komen. Marijnissen: "Onze ingreep is sociaal en biedt de mogelijkheid om per land en sector maatwerk te verrichten"

Tegelijkertijd willen beide partijen de uitbuiting van arbeidsmigranten aanpakken. "Ik denk dat we in een politiek seizoen zitten, waarin men vindt dat er meer regulering nodig is. Je zag het aan de oproep van de premier om de lonen te laten stijgen en ook in de zorg klinkt de roep om minder marktwerking", zegt Segers in het AD. Hij vindt dat het kabinet onvoldoende doet op gebied van arbeidsmigratie.

Veruit de meeste arbeidsmigranten uit het oosten komen uit Polen, aldus cijfers van het CBS over 2017. Het gaat om bijna 180.000 werknemers. Roemenen, Hongaren en Bulgaren kwamen samen nog niet tot 50.000. De werknemers uit deze vier landen behoren tot de minst betaalde krachten.

In de EU geldt vrij verkeer van diensten en personen. Toch denken Segers en Marijnissen dat regulering juridisch haalbaar is. Er dreigt volgens hen sociale ontwrichting en dan mag er volgens de regels van de EU worden ingegrepen. Na de zomer willen ze met een uitgewerkt plan komen.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.