Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
donderdag 8 augustus 2019, 14:01
gewijzigd

ZOETERMEER (ANP/Belga) - De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en de Belgische Boerenbond willen dat de Europese Unie de economische sancties tegen Rusland herziet. Doet de EU dat niet, dan moet er meer steun komen voor de sectoren die het meest lijden onder de sancties, zoals de fruitteelt.

Door de strafmaatregelen, die vijf jaar geleden werden ingesteld, zijn de appel- en perentelers een belangrijke afzetmarkt kwijtgeraakt. Het kost de sector veel moeite om nieuwe afnemers te vinden. Ook lijden de telers onder overaanbod van appels en peren uit Oost-Europa, waar de teelt met Europees geld wordt gesteund. De NFO en de Boerenbond vinden dan ook dat die steun moet stoppen.

Rusland kondigde de boycot in 2014 af, als reactie op sancties vanuit de EU. Die werden ingesteld vanwege de Russische inmenging in Oekraïne. Beide partijen hebben de sancties onlangs opnieuw verlengd.

De NFO maakte tevens de Europese oogstramingen voor appel en peer voor dit jaar bekend. De appelproductie wordt geraamd op bijna 10,6 miljoen ton, hetgeen 20 procent minder is dan een jaar eerder en 8 procent minder dan gemiddeld in de voorgaande drie jaar. De perenoogst levert naar verwachting ruim 2 miljoen ton op, 14 procent minder op jaarbasis en 9 procent minder dan het langjarige gemiddelde.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.