Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
woensdag 21 augustus 2019, 12:08

BRUSSEL (ANP/Belga) - Na Frankrijk verbiedt ook België de pulsvisserij. Belgische vissers hebben geen schepen die met deze techniek vissen, terwijl Nederlandse kotters de techniek wel gebruiken in de Belgische wateren.

"De Nederlanders hebben wel 80 vaartuigen die uitgerust zijn met de techniek", aldus de Vlaams minister Koen Van den Heuvel. "Waar die schepen passeren, is de zee leeggevist."

Bij pulsvisserij worden vissen met stroomstootjes opgeschrikt en in het net gedreven. Ondanks Nederlands verzet heeft de Europese Unie besloten deze techniek vanaf 1 juli 2021 te verbieden. Het staat lidstaten echter vrij dit verbod eerder in te voeren.

"Het visbestand krijgt niet meer genoeg tijd om te herstellen", motiveert Van den Heuvel het besluit. "Er zit veel minder tong in onze wateren dan vroeger."

Belgische kustvissers reageren positief op het verbod. Hun Nederlandse collega’s zien het Europese verbod als rampzalig. Zij hebben flink geïnvesteerd in de techniek en wijzen erop dat ze daardoor minder brandstof verbruiken en de zeebodem minder schade toebrengen.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.