Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
vrijdag 23 augustus 2019, 22:00
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Nederland is bezorgd over de natuurbranden in het Amazonegebied. "Het is echt verschrikkelijk wat daar gebeurt", zegt minister-president Mark Rutte. "Het is niet ongebruikelijk dat er branden zijn maar op deze schaal en zo vroeg in het seizoen, dat is buitengewoon schokkend."

Het is volgens Rutte "simpelweg in het belang van de wereld" dat Brazilië zo snel mogelijk werk maakt van de bestrijding van het vuur. Om de regering van president Jair Bolsonaro daartoe aan te sporen trekt Nederland samen op met andere Europese landen, aldus de premier.

De Europese Unie is in vergevorderde onderhandelingen met Brazilië en drie andere landen in Zuid-Amerika over een nieuw vrijhandelsverdrag (Mercosur). Duurzaamheid speelt al vanaf het begin een belangrijke rol in die gesprekken, zegt minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel). Maar wat momenteel in het Amazonegebied gebeurt "maakt het wel heel acuut en urgent", vindt de bewindsvrouw.

Een oproep van Finland aan de EU om na te denken over een ban op de import van vlees uit Brazilië in verband met de verwoesting van de Amazone ziet Kaag niet direct zitten. "Dat is wel een ultiem middel en ik weet eerlijk gezegd niet of je daarmee resultaat bereikt."

Volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) weten de Brazilianen heel goed dat Nederland het van groot belang vindt dat de natuur in het Amazonegebied wordt beschermd. "Daar is al langer nauw contact over, en we hebben dat ook nu laten weten", aldus de bewindsman.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.