Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
dinsdag 10 september 2019, 12:17
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Frans Timmermans krijgt in de nieuwe Europese Commissie de portefeuille klimaat. De Nederlander (58) krijgt als eerste vicevoorzitter de taak alles wat met Europees klimaatbeleid heeft te maken de komende vijf jaar te overzien. Dat maakte aanstaand voorzitter Ursula von der Leyen bekend op een persconferentie in Brussel

Nederland had ingezet op een belangrijke portefeuille waarin Timmermans aan de top van de Brusselse informatiepiramide blijft. Dat is nu gewaarborgd.

De Deense Margrethe Vestager krijgt als andere Ďuitvoerendeí vicevoorzitter de verantwoordelijkheid voor alles wat met digitale zaken te maken heeft; onder meer mededinging valt onder haar. Valdis Dombrovskis (Letland) krijgt eveneens zo'n status. Hij krijgt economie, financiŽle diensten en kapitaalmarktenunie onder zich.

Timmermans gaat het werk leiden rond een ĎGreen Deal for Europeí. Die behelst onder meer een wet die vastlegt dat Europa in 2050 klimaatneutraal is. Hij krijgt klimaatactie onder zich, maar ziet ook toe op onder meer beleid over landbouw, transport, energie, en milieu en oceanen.

Er komen vijf 'gewone' vicevoorzitters: Buitenlandchef Josep Borrell (Spanje), Věra JourovŠ (TsjechiŽ, Waarden en transparantie), Margaritis Schinas (Griekenland, Bescherming Europese levenswijze), Maroö äefčovič (Slowakije, Interinstitutionele betrekkingen en prognoses) en Dubravka äuica (KroatiŽ, Democratie en demografie).

De Ier Phil Hogan wordt commissaris voor Handel en Didier Reynders (BelgiŽ) voor Justitie, maar ook rechtstaat. De Italiaanse oud-premier Paolo Gentiloni wordt 'vak-commissaris' voor Economie en de Pool Janusz Wojciechowski voor Landbouw.

Deze commissie moet een sterkere rol voor Europa in de wereld bewerkstelligen, zei Von der Leyen over haar "evenwichtige en ervaren Team for Europe". Alle commissarissen moeten in het eerste halfjaar naar elke lidstaat om naar mensen te luisteren. "Het doel is het leven makkelijker te maken voor mensen en bedrijven en te zorgen voor minder administratieve rompslomp", aldus de Duitse politica.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquÍte. De uitkomst van deze enquÍte wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquÍte. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.