Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
vrijdag 11 oktober 2019, 11:29

DEN HAAG (ANP) - Nederland zwicht niet voor chantage na Turkse dreigementen om Syrische vluchtelingen naar Europa te sturen. Het is heel fout en niet passend om te chanteren met de vluchtelingen in de SyriŽ-crisis, stelt minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken). "Het gaat daar om het leed van miljoenen mensen die huis en haard hebben moeten ontvluchten voor het geweld in SyriŽ", aldus de bewindsman.

Turkije heeft gedreigd de miljoenen Syrische vluchtelingen in het land naar Europa te laten vertrekken, als de Europese landen hun kritiek op de Turkse invasie in SyriŽ niet inslikken. De machthebbers in Ankara willen niet dat de Europese Unie de Turkse actie bestempelt als bezetting. "We zullen de poorten openzetten", dreigde president Recep Erdogan.

Minister Blok gaat nu samen met andere landen kijken welke stappen verder genomen kunnen worden. Hij benadrukt dat Nederland altijd samen met andere landen optrekt, bijvoorbeeld in Europees of NAVO-verband. "Op die manier hebben we invloed."

Blok zegt zich niet machteloos te voelen. Hij wijst erop dat de Europese Unie een enorm economisch machtsblok is, waarmee Turkije graag zakendoet. Hij wil geen enkele maatregel uitsluiten.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquÍte. De uitkomst van deze enquÍte wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquÍte. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.