Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
vrijdag 11 oktober 2019, 13:18

BRUSSEL (ANP) - De bestrijding van de Aziatische boktor en negentien andere schadelijke plagen zijn door de Europese Commissie aangemerkt als prioriteit. De EU-landen moeten nood- en actieplannen opstellen om deze organismen uit te roeien, jaarlijkse onderzoeken uitvoeren en voorlichtingscampagnes voor het publiek gaan opzetten.

Als de boktor, die af en toe ook in Nederland opduikt, zich over de hele EU zou verspreiden, kan dat leiden tot het verlies van 5 procent van boomsoorten als de beuk, berk, iep en plataan. De directe schade kan volgens de commissie oplopen tot 24 miljard euro. De bosbouwsector zou zelfs tot 50 miljard euro kunnen mislopen.

De boktor heeft in de EU al een quarantainestatus, die landen verplicht tot maatregelen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA komt direct in actie als de houtborende keversoort ergens wordt gesignaleerd.

Ook de voor fruitbomen schadelijke Japanse kever en de olijfboomdodende Xylella-bacterie staan op de lijst van plagen die de meeste economische, sociale en milieuschade aanrichten. EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) is blij dat er nu prioriteiten zijn gesteld, waardoor lidstaten "beter voorbereid zijn op en vroegtijdig kunnen optreden tegen zeer gevaarlijke plagen".

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.