Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
donderdag 7 november 2019, 16:23

BRUSSEL (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (FinanciŽn) is opgetogen over de bereidheid van Duitsland om verder te werken aan een Europees depositogarantiestelsel. "Ik tel mijn zegeningen. Die regeling kan zorgen voor meer stabiliteit en lagere risicoís in de bankensector", aldus de bewindsman voor het begin van de Eurogroep, de vergadering van de ministers van FinanciŽn van de eurozone.

Zijn Duitse collega Olaf Scholz schreef deze week in een ingezonden brief in zakenkrant Financial Times dat het tijd is om de bankenunie te voltooien, inclusief een Europese spaargarantie. Dat is de beoogde uitbreiding van de bestaande nationale garantiestelsels waarmee de tegoeden van spaarders in alle eurolanden tot 100.000 euro worden beschermd als een bank failliet gaat.

De oprichting van het stelsel, EDIS in vakjargon, ligt al sinds eind 2015 op tafel maar wordt vooral door Duitsland tegengehouden. Het land is bang te moeten opdraaien voor falend bankenbeleid in andere landen. Daarom is voor Duitsland, maar ook Nederland, belangrijk dat de banken eerst hun balansen opschonen en risico's terugdringen met bijvoorbeeld slechte leningen.

Hoekstra hamert ook al geruime tijd op het belang om staatsobligaties niet als risicoloze beleggingen te beschouwen. Voor landen als ItaliŽ, waar veel banken staatsobligaties van eigen land kopen, ligt die kwestie heel gevoelig. Als het met het land slecht gaat, voelen die banken dat dan immers ook. Scholz schrijft in zijn ingezonden stuk dat de beleggingen door banken in staatsobligaties moeten worden beperkt. "Duitsland zoekt daarmee ook toenadering tot Nederland", aldus Hoekstra.

Eurogroepvoorzitter Mario Centeno noemde de beweging van Duitsland "politiek belangrijk".

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquÍte. De uitkomst van deze enquÍte wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquÍte. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.