Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
donderdag 14 november 2019, 19:16

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie onderneemt juridische stappen tegen het Verenigd Koninkrijk wegens het niet voordragen van een Brits commissaris. Het dagelijks EU-bestuur is een zogenoemde inbreukprocedure begonnen, heeft ze bekendgemaakt. Deze procedure is de eerste stap die kan leiden tot een rechtszaak bij het Europees Hof van Justitie.

In een brief aan de Britse regering vraagt de Commissie formeel om opheldering over het schenden van het EU-verdrag. Londen krijgt hiervoor tot vrijdag 22 november de tijd. Als dat niet gebeurt of het antwoord niet bevredigend is, zet de Commissie verdere stappen.

Het opstarten van de inbreukprocedure komt nadat premier Boris Johnson per brief aankomend Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft laten weten in de aanloop naar de Britse verkiezingen op 12 december geen internationale benoemingen te kunnen besluiten. Na een analyse van de kwestie concludeert de Commissie dat dit in strijd is met het EU-verdrag. "Een lidstaat mag geen beroep doen op voorzieningen in de nationale wetgeving om het niet nakomen van EU-wetgeving te rechtvaardigen", aldus de Commissie.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.