Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
vrijdag 15 november 2019, 11:30

LUXEMBURG/BRUSSEL (ANP) - In de strijd tegen bacteriŽn die ongevoelig zijn voor antibiotica heeft Europa tot nu toe weinig vooruitgang geboekt. In de veehouderij gaat het weliswaar de goede kant op, maar er zijn nauwelijks aanwijzingen dat het gevaar van resistente 'superbacteriŽn' voor de volksgezondheid is ingedamd, schrijft de Europese Rekenkamer in een rapport. De Europese Commissie en de EU-landen moeten meer doen tegen deze "groeiende dreiging", is de aanbeveling.

BacteriŽn, virussen, parasieten of schimmels kunnen resistent worden voor medicijnen die voorheen wel goed werkten. In de EU overlijden jaarlijks 33.000 mensen als gevolg van door resistente bacteriŽn veroorzaakte infecties, met een geschatte economische schade van 1,5 miljard euro per jaar.

Om de "complexe" strijd tegen superbacteriŽn te winnen is het belangrijk antibiotica spaarzaam te gebruiken bij mens en dier. Een actieplan van de Europese Commissie uit 2017 heeft weliswaar bijgedragen aan meer samenwerking en coŲrdinatie tussen de EU-landen, maar er is volgens de rekenkamer met gerichte investeringen nog veel winst te boeken.

In de meeste EU-landen wordt inmiddels terughoudender omgesprongen met het toedienen van antibiotica aan vee, maar sommige soorten worden nog altijd te veel gebruikt, stellen de controleurs vast. Hun aanbeveling is hier meer aandacht aan te besteden in het Europese landbouwbeleid. Zij adviseren verder dat de EU meer energie steekt in (het stimuleren van) onderzoek naar oplossingen. Sinds 2004 besteedde de EU meer dan 1,5 miljard euro aan dergelijk onderzoek. Maar er zijn bijvoorbeeld nog te weinig wetenschappelijke gegevens over de verspreiding van antimicrobiŽle resistentie in het milieu.

Nederland wil overigens het voortouw nemen in de strijd tegen superbacteriŽn. Het kabinet stortte hiervoor afgelopen zomer 4,5 miljoen euro in een fonds. Nederland trekt de komende jaren ook 5 miljoen euro uit voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Volgens het RIVM zijn de gevolgen van de groeiende resistentie in Nederland, in tegenstelling tot andere landen in Europa, nog beperkt.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquÍte. De uitkomst van deze enquÍte wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquÍte. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.