Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
vrijdag 15 november 2019, 11:51

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is een onderzoek begonnen naar Italiaanse staatssteun voor havens. Dat zou mogelijk zijn gebeurd met ongeoorloofde belastingontheffingen.

Tegelijk sluit Brussel eenzelfde onderzoek in Spanje omdat Madrid vanaf 2020 een einde aan de belastingvrijstelling in de Spaanse havens maakt, stelt het dagelijks EU-bestuur in een verklaring.

Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) zijn de havenbedrijven in Italië volledig uitgezonderd van vennootschapsbelasting. "Havens zijn een belangrijke infrastructuur voor economische groei en regionale ontwikkeling. Onze mededingingsregels houden daar rekening mee. Havenbedrijven mogen investeren. Tegelijk moeten havenbedrijven die winst maken uit economische activiteiten zoals de entreegelden voor de havens net als andere bedrijven belasting betalen om concurrentieverstoring te voorkomen."

De Commissie vroeg Italië en Spanje in januari al de belastingregimes voor hun havens in lijn te brengen met Europese staatssteunregels. In Spaans Baskenland geldt nu nog een gehele vrijstelling, terwijl havens in andere regio’s gedeeltelijke vrijstellingen genieten.

In januari 2016 droeg Brussel de Nederlandse regering al op een einde te maken aan de belastingvrijstelling voor de zes zeehavens. In juli 2017 beval Vestager België en Frankrijk ook met belastingvoordelen voor hun havens te stoppen.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.