Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
donderdag 28 november 2019, 11:56

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben in Brussel overeenstemming bereikt over een wetsvoorstel dat het voor consumenten overal in de EU mogelijk maakt collectief schade te verhalen op bedrijven die Europese regels hebben overtreden. De Europese consumentenorganisatie BEUC spreekt van een "aanzienlijke stap" en verwijst naar het dieselschandaal waarvoor Volkswagenbezitters nog steeds niet zijn gecompenseerd.

Nederland steunt het voorstel omdat de beoogde wet veel lijkt op de onlangs unaniem in de Tweede Kamer aangenomen Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie. Zo worden er strenge eisen gesteld aan de belangenorganisaties die namens gedupeerden optreden. Ook mogen nationale rechters buitenlandse claims toetsen op ontvankelijkheid. Volgens diplomaten zullen dergelijke voorwaarden misbruik van de wet voorkomen en worden consumenten beschermd.

De lidstaten gaan nu met het Europees Parlement en de Europese Commissie onderhandelen over een definitieve richtlijn. Volgens de BEUC-directeur Monique Goyens is het "essentieel" dat collectieve actie mogelijk wordt voor alle situaties waar mensen massaal gedupeerd zijn, "ook als bijvoorbeeld hun persoonlijke gegevens zijn gestolen of vluchten zijn vertraagd."

De behoefte aan Europese collectieve acties is aangewakkerd door het dieselschandaal, nadat in 2015 bleek dat Volkswagen met ‘sjoemelsoftware’ de stikstofuitstoot lager had voorgespiegeld dan die in werkelijkheid was. In Europa rijden 8,5 miljoen 'sjoemeldiesels' rond van de merken VW, Audi, Seat, Skoda en Porsche.

In de VS en Australië, waar veel sterkere regels zijn voor de compensatie van massaal gedupeerde consumenten, zijn wel al vergoedingen uitgekeerd.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.